İşlenmiş etler, bisküviler, gazlı içecekler, dondurma ve mısır gevrekleri sıklıkla tüketilen çok işlenmiş besinlerden kimileri.
Bu tıp besinler için kullanılan tek bir tarif yok ancak genel olarak “ev yemeklerinin içermediği unsurları içeren gıdalar” olarak tanımlanıyorlar.
Yapımlarında görünümlerini, tat ya da dokularını daha cazip hale getirmek için kimyasal, renklendirici ve tatlandırıcı üzere hususlar kullanılıyor.
İşlenmiş besinlerin neden sıhhati bozma riski yarattığı şimdi tam olarak belirlenemedi. Buna sürece sürecinin kendisinin neden olduğuna dair çok az delil var.
Bunun nedeni besinlerin yüksek seviyede yağ, tuz ve şeker içermesinden kaynaklanıyor olabilir.
American Journal of Preventive Medicine mecmuasında yayınlanan çalışmadaki araştırmacılar, çok işlenmiş besin tüketimi ile vefat oranı ortasındaki tesir için evvelki araştırmaları inceledi.
Çalışma, bu cins besinlerin erken mevte neden olduğunu kesin olarak kanıtlayamadı.
Çünkü bir kişinin sıhhatinde diyetinin yanı sıra, hayatını nasıl yaşadığı, gelir durumu üzere faktörler de rol oynuyor.
NASIL BİR PROSEDÜR İZLENDİ?
Araştırmacılar, insanların beslenme alışkanlıklarına ait anketler ile sekiz ülkenin (Avustralya, Brezilya, Kanada, Şili, Kolombiya, Meksika, İngiltere ve ABD) ölümlere ait datalarını inceledi.
Rapora nazaran, İngiltere ve ABD’de kalori alımının yarısından fazlası çok işlenmiş besinlerden geliyor. Bu ülkelerde, yüzde 14 oranındaki erken ölümlerin, bu tesirle temaslı olabileceğine inanılıyor.
İşlenmiş besin tüketiminin çok daha düşük olduğu Kolombiya ve Brezilya üzere ülkelerdeyse, bu besinlerin erken ölümlerin yaklaşık yüzde 4’ü ile kontaklı olduğu varsayım ediliyor.
Brezilya’dan çalışmanın yöneticisi Dr. Eduardo Nilson, işleme sırasında besinlerde meydana gelen değişiklikler ile renklendiriciler, yapay aromalar ve tatlandırıcılar üzere katkı hususlarının sıhhati etkilediğini söylüyor.
Araştırmaya nazaran, 2018 yılında ABD’de çok işlenmiş besin tüketimi nedeniyle 124 bin erken vefat gerçekleşti. İngiltere’de ise yaklaşık 18 bin.
Hazırlanan raporda, hükümetlerin diyet tavsiyelerini güncelleyerek insanları bu besinleri azaltmaya teşvik etmeleri gerektiği kaydediliyor.
İngiltere’de hükümetin beslenme uzmanlarından oluşan kurulu, besinlerin işlenme formu ile makus sıhhat ortasında bir irtibat olduğuna dair güçlü bir delil bulunmadığını açıkladı.
Çalışmadaki bilgiler, çok işlenmiş besinlerin insanların sıhhati üzerindeki tesirinin modellenmesine dayanıyor.
Uygulamalı istatistik alanında çalışmış emekli bir profesör olan Kevin McConway, çalışmanın çok sayıda matematiksel varsayımda bulunduğunu ve bu nedenle sonuçlar konusunda temkinli olduğunu söylüyor.
McConway, çok işlenmiş besinlerin hangi istikametinin sıhhati etkilediği konusunun “hala net olmadığını” savunuyor ve “Bu cins bir çalışmada neyin neye sebep olduğundan tam olarak emin olamazsınız” diyor.

Yağ ve şeker oranı yüksek diyetlerin tip 2 diyabet, obezite, kalp rahatsızlıkları ve birtakım kanserler üzere erken mevte yol açabilecek hastalıkların riskini artırabileceği bir müddettir biliniyor.
Cambridge Üniversitesi’nden Dr. Stephen Burgess, bu cins araştırmaların çok işlenmiş besin tüketiminin ziyanlı olduğunu kanıtlayamayacağını söylüyor.
Birçok ülkede yapılan çalışmalar çok işlenmiş besinlerin sıhhat için bir risk yarattığını savunuyor. Dr. Burgess de, ultra işlenmiş gıdaların “suçlu olabileceği” mümkünlüğünü kabul ediyor.
Üreticileri temsil eden Besin ve İçecek Federasyonu, “aşırı işlenmiş gıda” teriminin yoğurt, makarna sosları yahut ekmek üzere insanların sağlıklı ve istikrarlı beslenmelerine yardımcı olabilecek çok çeşitli gıdayı “şeytanlaştırdığını” savunuyor.
Gıda üreticileri tarafından kullanılan tüm katkı maddelerinin Gıda Standartları Ajansı tarafından onaylandığı, bunların tüketim için inançlı olduğunun garanti edildiği belirtiliyor.
More Stories
Kızamık olaylarında artış: Aşısız çocuklar için büyük risk!
İnme geçirdi: 15 dakikalık müdahaleyle kurtuldu
Karaciğer yağlanması sinsi tehlike: Fark etmeden siroza götürüyor