Haberler | Son dakika haber

Haberler ve son dakika gelişmeleri | Güncel haber

Kefir Alzheimer’a karşı hami olabilir mi? Uzmandan değerli uyarı!

Diyetisyen Beyza Tağraf, kefirin bağırsak iltihaplarını baskılayarak nöroinflamasyonu azaltabileceğini lakin Alzheimer’dan korunmak için tek başına kâfi olmadığını vurguladı.

Diyetisyen Beyza Tağraf, son devir bilimsel araştırmaların kefirin bağırsak iltihaplanmasını baskılayıcı tesirine dikkat çekti. Bu tesirin, nöroinflamasyonun azalmasına katkı sağlayabileceğini söz eden Tağraf, Alzheimer’a karşı korunmada kefirin destekleyici olabileceğini lakin tek başına kâfi olmadığını vurguladı.

KEFİR, NÖROİNFLAMASYONU AZALTABİLİR

Bağırsakta inflamasyona yol açan birtakım unsurların kefirle baskılanabildiğini belirten Tağraf, “Nöroinflamasyonu azaltmak, Alzheimer’dan korunmak ya da bu süreci yavaşlatmak ismine tesirli bir stratejidir. Lakin bu tek başına kâfi değildir. Kefirin olumlu tesirlerinden yararlanmak istiyorsak, genel sıhhat durumumuzu da optimal düzeye çıkarmamız gerekir” dedi.

ALZHEİMER İLE GAYRETTE BÜTÜNCÜL YAKLAŞIM ŞART

Alzheimer hastalığını, çatısında birçok deliği olan bir konuta benzeten Tağraf, “Eğer bu çatıyı onarmak istiyorsak, yalnızca bir değil, tüm delikleri kapatmalıyız. İnflamasyon bu faktörlerden sadece biridir. Alzheimer’a neden olan tüm riskleri maksat alan, multidisipliner bir yaklaşım geliştirmek çok önemlidir” diye konuştu.

SADECE KEFİRLE SONUÇ ALINAMAZ

Alzheimer kuşkusuyla gelen hastalarda sadece tek bir tedavi formülüne odaklanmadıklarını vurgulayan Diyetisyen Tağraf, “Medikal tedavi ile birlikte beslenme düzenlemesi yapılmalı, uygun durumlarda beyin uyarımları ve bilişsel rehabilitasyonlar uygulanmalıdır. Alzheimer hastalarını yanlışsız yönlendirmek büyük ehemmiyet taşıyor. Kefir elbette yararlı bir besin, fakat tesirini gösterebilmesi için genel sıhhat şartlarımızın da desteklenmesi gerekir” tabirlerini kullandı.

SAĞLIKLI HAYAT RİSKİ AZALTIYOR

 

Alzheimer’dan korunmak için yalnızca bir besin hususuna değil, ömür biçimine odaklanılması gerektiğini belirten Tağraf, “Daha sağlıklı beslenerek, fizikî aktiviteyi artırarak ve zihinsel faaliyetlere yer vererek beynin yaşlanma süreci yavaşlatılabilir. Alzheimer riski taşıyan bireylerde sadece ilaç tedavisi değil; toplumsal, zihinsel ve fizikî alanlarda da destekleyici bir yaklaşım benimsenmelidir. Bu halde kefir üzere yararlı besinlerin tesiri de daha besbelli hale gelecektir” dedi.