Haberler | Son dakika haber

Haberler ve son dakika gelişmeleri | Güncel haber

Tavuk ve yumurtada gerçek bilinen yanlışlar: Tavuklar neden 42 günde büyüyor?

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Ziraat Fakültesi Zootekni Kısmı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Canan Kop Bozbay, tavuk eti ve yumurtasına dair kamuoyunda sıkça lisana getirilen yanlış bilgilere bilimsel açıklamalarla karşılık verdi.

Tüketimi her geçen gün artan tavuk eti ve yumurtasına yönelik kimi argümanlar, halk ortasında baş karışıklığına neden olabiliyor. Hormon kullanımı, GDO’lu yemlerin tesiri, pişme müddeti, yumurta rengi ve içeriği üzere hususlar hakkında açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Canan Kop Bozbay, toplum sıhhatini korumak ismine bilimsel bilgiler ışığında gerçek bilgiye ulaşmanın kıymetine dikkat çekti.

“HORMON KULLANIMI HEM YASAK HEM DE TEKNİK OLARAK MÜMKÜN DEĞİL”

Tavuklarda hormon kullanıldığına dair savların bilimsel temeli olmadığını vurgulayan Bozbay, “Türkiye’de tavuklara hormon verilmesi hem yasal olarak yasaktır hem de teknik olarak mümkün değildir. Hormonlar tesirli olabilmek için her gün enjekte edilmelidir, bu da pratikte uygulanamaz ve maliyetlidir. Ayrıyeten hormonlu yem kullanımı da etkisizdir zira bu moleküller sindirimde parçalanır. Etlik piliçlerin süratli büyümesi, genetik ıslah, istikrarlı besleme ve denetimli çevresel şartlar sayesinde mümkündür” dedi.

ANTİBİYOTİK YALNIZCA TEDAVİ GAYELİ KULLANILABİLİR

Antibiyotiklerin büyütme gayesiyle kullanımının da yasak olduğunu belirten Bozbay, bu ilaçların sırf veteriner tabip denetiminde ve hastalık tedavisinde uygulanabileceğini, akabinde da “bekleme süresi” boyunca bu hayvanlardan elde edilen eserlerin tüketime sunulmadığını söyledi.

GDO’LU YEMLER ESERE GEÇMEZ

Tavuklara verilen yemlerde GDO’lu hammaddelerin kullanılmasının sıhhat açısından bir risk oluşturmadığını vurgulayan Bozbay, “GDO’lu yemlerle beslenen tavukların etinde yahut yumurtasında GDO bulunmaz. Sindirim sisteminde bu moleküller parçalanır. Dünya Sıhhat Örgütü ve Avrupa Besin Güvenliği Otoritesi, bu eserlerin insan sıhhati için risk oluşturmadığını açıkça tabir etmektedir” dedi.

TAVUKLAR NEDEN 42 GÜNDE BÜYÜYOR?

“Tavuklar çok süratli büyüyor, bu doğal mı?” sorusuna da cevap veren Bozbay, bu durumun büsbütün genetik seleksiyon ve bilimsel yetiştiricilik uygulamalarının sonucu olduğunu tabir etti. “1950’lerden bu yana yapılan ıslah çalışmaları sayesinde tavuklar daha süratli büyüyor ve yemden daha yeterli yararlanıyor. Çevresel şartlar da titizlikle yönetiliyor” dedi.

TAVUK ETİ NEDEN SÜRATLİ PİŞİYOR?

Tavuk etinin eskisine nazaran daha kısa müddette piştiğine dair müşahedeleri pahalandıran Bozbay, “Bugünkü etlik piliçler genç yaşta kesildiğinden, bağ dokuları daha yumuşak ve su içerikleri daha yüksektir. Bu da daha çabuk pişmelerine neden olur” açıklamasında bulundu.

YUMURTANIN RENGİ BESİN PAHASINI GÖSTERMEZ

Yumurta kabuğunun beyaz ya da kahverengi olmasının besin bedeli açısından bir fark yaratmadığını söz eden Bozbay, “Kabuk rengi büsbütün genetik faktörlere bağlıdır. Yumurta sarısının rengi ise yemdeki karotenoid ölçüsüne nazaran değişir. Sarının yoğunluğu besin kıymetiyle direkt alakalı değildir, yalnızca görsel bir farktır” dedi.

YUMURTADA KAN LEKESİ VE ŞALAZ ZİYANLI DEĞİL

Yumurtada bazen görülen kan lekesi ya da ipliksi yapılar hakkında da bilgi veren Bozbay, bunların doğal oluşumlar olduğunu, döllenme ya da bozulmayla ilgisinin bulunmadığını vurguladı. “Yumurtanın içindeki beyaz ipliksi yapı (şalaz), sarıyı ortada sabitleyen doğal bir yapıdır ve tazeliğin göstergesidir” diye konuştu.

ORGANİK YUMURTA DAHA MI BESLEYİCİ?

 

Organik ya da özgür gezen tavukların yumurtasının daha besleyici olup olmadığı sorusuna da değinen Bozbay, “Bu çeşit üretim sistemlerinde birtakım besin öğeleri değişebilir; örneğin omega-3 ya da birtakım vitamin oranları artabilir. Fakat temel protein ve güç bedellerinde büyük farklılık yoktur. Besin kalitesinden fazla tüketici tercihi devreye girer” dedi.